12 de desembre del 2024

Història del crèixement i poder de la ONCE.

Miguel Durán Campos
Professió: Advocat.
Grup/Entitat: ex Director General de la ONCE.
Data tertúlia: 12 de desembre de 2024.

Comentaris: En Miguel Durán ens ha explicat la seva història personal i professional, des dels seus orígens humils fins a arribar a ser una figura clau dins de la ONCE i amb gran influència sobre el Govern. De molt jove, va arribar a Catalunya i va passar part de la seva infància en centres per a infants fora del territori català.

Ens ha parlat de la història de la ONCE, creada durant el règim franquista, amb un model que unificava associacions regionals, entre les quals Catalunya va tenir un paper rellevant gràcies a figures com Roc Boronat que fou el fundador i president de l'Associació de Cecs de Catalunya, organització que creà, al juny de l'any 1934, el cupó del cec

Gràcies a la voluntat de Carmen Polo i altres membres franquistes, el Govern de Franco va concedir una llicència per emetre i vendre loteria a la ONCE. Amb l'arribada d'en Durán i gràcies a un ambiciós programa de transformació del model de cupó (increment del premi, de la numeració i altres canvis constants per incrementar les vendes) va permetre a la institució acumular una ingent quantitat de recursos per invertir en sectors estratègics, com els mitjans de comunicació, amb operacions destacades com Telecinco.

Durán també ha compartit com la ONCE va saber negociar amb els governs de torn per mantenir els seus privilegis i integrar els treballadors al sistema de seguretat social. Amb tot, ens ha deixat reflexions sobre el lideratge i el poder, reconeixent com les relacions canvien en abandonar els càrrecs de responsabilitat.

Avui, Miguel Durán continua la seva trajectòria amb un bufet d’advocats.




5 de novembre del 2024

Des de la universitat a la gestió privada d'una fundació passant per la gestió pública i privada.

Marta Lacambra i Puig
Professió: Economista. 
Grup/Entitat: Directora General de la Fundació Catalunya-La Pedrera.
Data tertúlia: 5 de novembre de 2024.

Comentaris: La Marta ens explica la seva dilatada experiència en l'àmbit de l'administració pública. Destaca com a un període especialment atractiu el temps dedicat a la seva experiència al Departament d'Educació, on va tenir la sensació d'estar realment construint les estructures d'estat. Ens comenta també les seves responsabilitats en l'àmbit del Departament de Cultura i de Medi Ambient fins a dirigir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). 

Ens explica també algunes anècdotes vinculades a la seva participació al patronat del Palau de la Música, que eren un clar presagi de la greu crisi que hauria d'afrontar l'entitat. Segons comenta, els oferiments deshonestos per mantenir content el patronat eren ja una pràctica tradicional dins de l'organització.

Pel que fa a l'ACA, ens explica el difícil aterratge en un entorn dominat per homes enginyers de camins, i com se'ls va guanyar.

També ens parla del seu pas per Caixa Manresa i de la seva posterior incorporació a Catalunya Caixa, que la va portar a dirigir la Fundació Catalunya-La Pedrera. Ens detalla les diferents línies d'activitat de la fundació i el seu model d'ingressos, basat en les entrades de La Pedrera i en un model de copagament per a les diverses activitats.

Acabem demanant-li una valoració sobre com veu l'administració, i es mostra optimista respecte a la voluntat expressada pel nou govern de centrar-se en una millora de la gestió.



3 d’octubre del 2024

Sobre l’auge d’Aliança Catalana, el paper de Sílvia Orriols i al nacionalpopulisme català.

Xavier Torrens Llambrich 
Professió: Politòleg. 
Grup/Entitat: Universitat de Barcelona.
Data tertúlia: 3 d'octubre de 2024.

ComentarisInteressant tertúlia amb en Xavier Torrens. Ens comparteix la seva experiència com a politòleg especialitzat en la gestió pública, centrant-se en el concepte de "toolkit". 

Ens parla del seu exhaustiu treball d’investigació, quasi antropològic, que ha culminat en la publicació del seu llibre "Salvar Catalunya: La gestació del nacionalpopulisme català". Ha seguit de prop l’activitat de Sílvia Orriols, acompanyant-la en plenaris municipals, actes públics i intervencions als mitjans. Aquesta observació contínua li ha permès desvetllar aspectes de la seva trajectòria que fins ara no havien sortit a la llum. 

Xavier subratlla la importància de diferenciar el nacionalpopulisme, representat per Aliança Catalana, d’altres corrents com el nacionalsocialisme o el neofeixisme, que fan ús de la violència política. 

Així mateix, posa en relleu com les idees d’Orriols estan profundament arrelades en la seva experiència vital, condicionant fins i tot decisions personals com la seva vida familiar i de parella, sempre lligades als seus ideals per promoure la identitat catalana. 

També assenyala els errors comesos pels opositors polítics, tant en el Parlament com en els mitjans de comunicació, que sovint acaben alimentant el discurs d'Orriols i oferint-li nou material per les seves xarxes socials, motor clau del seu creixement. Xavier comenta que si es vol fer un "cordó sanitari" s'ha de fer ben plantejat; que no entri en la confrontació directa, ja que la polarització tendeix a reforçar el nacionalpopulisme. 

En aquest sentit, fa una menció a l'estratègia de Kamala Harris, que ha sabut connectar amb les emocions polítiques de manera positiva, aspecte fonamental en política.

L’ascens d'Aliança Catalana, segons Xavier, reflecteix una tendència comuna a molts països europeus i occidentals en els darrers anys. A partir de l'anàlisi de les últimes eleccions, destaca que el creixement d'Aliança Catalana ha captat votants de Junts, l’abstenció, vots en blanc i fins i tot d’Esquerra Republicana, en aquest ordre. Finalment, posa èmfasi en el paper crucial del lideratge en partits com aquest, on Sílvia Orriols, malgrat no tenir una formació o bagatge cultural destacat, ha demostrat ser molt hàbil i intel.ligent en l'ús de les seves estratègies. En Xavier vaticina que, de cara a les eleccions municipals del 2027, Aliança Catalana podria aconseguir més d’un centenar de regidors.



12 de setembre del 2024

El gir econòmic del FC Barcelona. Reflexions i reptes de governança. 

Eduard Romeu i Barceló
Professió: Empresari. 
Grup/Entitat: ex Vicepresident Econòmic del Futbol Club Barcelona.
Data tertúlia: 12 de setembre de 2024.

ComentarisEn una conversa molt enriquidora, Eduard Romeu, vicepresident econòmic del FC Barcelona, ens comparteix la seva visió sobre la situació financera del club i els reptes que ha afrontat la junta directiva. Amb tres anys d'intensa gestió a les espatlles, Romeu ha estat clau per estabilitzar un Barça que venia d'una situació econòmica complicada. Un dels temes centrals de la nostra xerrada va ser com el club podria adoptar un model de governança més sòlid que el blindi davant futures crisis derivades de decisions d'algunes juntes directives o presidències, evitant així impactes que poden ser molt negatius. No hi ha cap alternativa perfecta en aquest sentit.

Un dels punts més esperançadors del futur del club, segons Romeu, és el nou Camp Nou. L'aposta per modernitzar l'estadi i aprofitar al màxim els ingressos associats a l'explotació d'espais VIP, concessions de restauració i botigues serà clau per consolidar l'economia del Barça a llarg termini. L'estrena d'aquestes noves instal·lacions serà un punt d'inflexió crucial per al club.

Finalment, parlem també de la pròxima cursa per la presidència del Barça. Romeu apunta que si Joan Laporta aconsegueix inaugurar el nou estadi, això farà que qualsevol altra candidatura ho tingui molt complicat per guanyar tracció.

La xerrada va concloure amb una nota personal, amb Romeu compartint la seva nova experiència en l'àmbit de la salut i la gestió del dolor, un sector on està expandint el seu negoci arreu de l'estat espanyol.





9 de maig del 2024

Una vida professional en els mitjans del nostre país. 

Jaume Boix Angelats
Professió: Periodista. 
Grup/Entitat: Director de "El Ciervo".
Data tertúlia: 9 de maig de 2024.

ComentarisEn Jaume ens explica la seva dilatada i interessant trajectòria professional en l'àmbit del periodisme, des dels seus inicis com a becari a "El Ciervo" fins a les diferents etapes en diverses capçaleres de la premsa del país en les quals ha col·laborat o ha dirigit. Sempre ha estat un defensor del periodisme local. 
Ens explica la seva etapa com a Director del Diari de Barcelona. Ens parla de la figura de Samaranch, a qui va analitzar en profunditat després de la publicació del seu llibre "El deporte del poder", que era una biografia sobre Joan Antoni Samaranch. Assenyala que, tot i que Samaranch va ser franquista i falangista, això no era quelcom inusual a Catalunya en aquell moment, i ell va saber adaptar-se a cada moment de la història.

Actualment, tancat el cercle com diu ell, dirigeix la revista "El Ciervo", revista cultural que es publica des de 1951. Ens parla de les dificultats pròpies d'un mitjà que experimenta una disminució en el nombre de subscriptors a mesura que aquests deixen de renovar les seves subscripcions quan malauradament ens deixen. Una vida professional intensa i dedicada al periodisme de qualitat.






7 de març del 2024

 La rellevància de la bioètica 

Núria Terribas i Sala. 
Professió: Advocada. 
Grup/Entitat: Fundació Víctor Grifols i Lucas.
Data tertúlia: 7 de març de 2024.

ComentarisEstimulant tertúlia amb Núria Terribas. La Núria ens ha explicat la seva interessant trajectòria des de les oposicions a jutge fins al primer contacte amb el món de la bioètica a través de l’Institut Borja de Bioètica. Des d’aquell moment, ja centra la seva carrera en aquestes dues dimensions, la legal i la bioètica. Ens explica els orígens de la bioètica als Estats Units al voltant dels aspectes de salut quan calia prendre decisions amb un clar component ètic, com ara a qui oferir els pocs aparells d’hemodiàlisi disponibles en aquell moment. També ha abordat l’ètica aplicada als processos de recerca en l’àmbit de la salut i com s’ha anat traslladant a altres àmbits com la tecnologia o per exemple en l’aplicació de la intel·ligència artificial.

Hem abordat l’evolució que la bioètica ha tingut en el nostre país. Aprofundim en aspectes com ara l’eutanàsia, l’edició genètica, els drets dels pacients, les últimes voluntats, el cansament vital, el suïcidi assistit i d’altres. Ens comenta les diferents legislacions en diferents països europeus i l’evolució esperada en aquest àmbit.

Finalment, hem discutit aspectes relacionats a l’ètica de les organitzacions i aspectes com ara el dret a la informació per part dels nascuts.

En definitiva, una visió molt clara, didàctica i enriquidora al voltant de la rellevància de la bioètica en la nostra societat.



1 de febrer del 2024

La difícil digitalització de l'administració catalana. 

Marc Realp i Campalans. 
Professió: Enginyer de Telecomunicacions. 
Grup/Entitat: Secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital.
Data tertúlia: 2 de febrer de 2024.

ComentarisInteressant tertúlia amb en Marc Realp. Ens comenta la seva trajectòria des del món de la recerca universitària, passant per la consultoria de telecomunicacions, l'Autoritat Catalana de la Competència, la tornada a la consultoria i el pas final a la Secretaria. Una dilatada experiència en el sector que li permet abordar els reptes que ara afronta des de la Secretaria.
Ens explica els diferents àmbits adscrits a la Secretaria com ara l'administració digital, els serveis digitals a la ciutadania, les infraestructures, el CTTI o l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Ens comenta les diferents prioritats d'aquest període que van des de la continuïtat en el desplegament i us efectiu de la xarxa de fibra a tot el país, la definició d'una estratègia compartida de model de digitalització amb les administracions (estatal, autonòmica i local), i continuar avançant en la millora del servei a la ciutadania.
Es fa evident la dificultat de l'administració per realitzar una transformació efectiva de la manera de treballar mitjançant la digitalització tot i que es van desenvolupant passes rellevants en la bona direcció.



11 de gener del 2024

Una visió jurídica i política de la situació política, de l'amnistia, el referendum i el finançament a Catalunya. 

Joan Ridao i Martín. 
Professió: Advocat i polític. 
Grup/Entitat: Institut d'Estudis de l'Autogovern de la Generalitat de Catalunya.
Data tertúlia: 11 de gener de 2024.

Comentaris: Fantàstica tertúlia amb en Joan Ridao. Repassem tota la seva carrera professional en l'àmbit polític d'ERC, dels Parlaments de Catalunya i Espanya. Des dels seus inicis a Rubí fins a la Secretaria General. 
Interessant com ha compaginat la seva carrera política amb aspectes més formatius i de recerca i que l'ha portat a la Direcció de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern. 
Ens explica les dificultats de lideratges en tots els partits polítics i en especial en l'àmbit català. La darrera dècada ha suposat una descapitalització tant a nivell dels partits com a nivell dels càrrecs que s'incorporen al govern en els seus diferents nivells. 
Abordem a continuació en profunditat els diferents estats pels que previsiblement passarà la llei d'amnistia. Quedarà en les mans de cada jutge la decissió que pren i si opta per fer consultes prejudicials a Europa i al TC.
Comentem també les diferents vies possibles per a la realització d'un referèndum i sembla que la única via raonable és per la via de referèndum acordat amb l'estat (els casos que ens inspiren són el del Canadà i el d'Escocia); altra cosa és que hi hagi oportunitat i voluntat política de fer-ho en algún moment. En cas de que el resultat del referendum fos positiu, caldria fer les modificacions a la constitució necessàries per poder aplicar-ne el resultat.  
Finalment abordem les possibles vies per la modificació del model de finançament.